Siirry pääsisältöön

Ennen vaihtarin saapumista

Kuva Виктория Бородинова Pixabaystä


Viime postauksessa kerroin, että meille tuleva vaihtari ei tulekaan ja päädyimme tutkimaan muita vaihtoehtoja. Päädyimme siihen ns. kakkosvaihtoehtoon, jonka kanssa ollaan heinäkuu viestitelty ja hän vaikuttaa enemmän kuin sopivalta meille! Näin elokuun alussa L:n saapumiseen on enää vähän päälle viikko, sillä hän saapuu ensi viikon perjantaina. Miten olemme siis varautuneet hänen tuloonsa?

Huone
Olemme järjestäneet hänelle oman huoneen. Omat lapsemme ovat nukkuneet aiemmin omissa huoneissaan, mutta nyt olivat innoissaan siitä, että voivat nukkua samassa huoneessa. Tätä kautta tuli myös siivottua lasten tavaroita kasa pois! 

Huoneesta löytyy sänky, työpöytä, kirjahylly sekä kaapisto, johon saa vaatteita ja muuta tavaraa. Olemme ostaneet uudet lakanat ja päiväpeiton sekä uusimme samalla tyynyn ja peitonkin - aiemmat vierasvarapeitot ja tyynyt olivat jo aikaa nähneet tarpeeksi. 

Avaimet
Asia, jota ei heti olisi muistanutkaan - L:lle oma avain kotiin ja postilaatikkoon! Kävimme teetättämässä avaimet ja lapset saivat valita L:lle lahjaksi oman avaimenperän, johon laitoimme avaimet. Meillä on myös hälytysjärjestelmä, joten tähän ylimääräinen kulkulätkä tilattiin. 

Tilaa kodin toiminnoissa
Vessaan olemme ripustaneet uuden koukun käsipyyhettä varten, vessan kaappiin ostettu hammasharjateline. Lisäksi meillä on aiemmin ollut 6 hengen ruokapöydän ääressä vain neljä tuolia, ja ostoslistalla onkin ollut parin vuoden ajan kaksi tuolia lisää. Tästä saimme hyvän syyn viimein hankkia tuolit, jotta mahdumme ruokapöydän ääreen. 

Muuta
Luin muutamista englanninkielisistä hostperheblogeista, kuinka perheet ovat varustautuneet mm. kyltillä lentokentälle sekä hankkineet vaihtarille sänkyyn esimerkiksi pehmolelun. Kävimme tällaisen myös hankkimassa, lapset olivat innoissaan kun saivat oman unikaverin ja tervetuliaislahjan hankkia. Pehmolelun lisäksi ostimme Kånken-repun hänelle, sillä lapsillamme on ne koulureppuina ja se toimii tervetuloalahjana myös sekä antaa toivottavasti yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Olen myös selvitellyt jonkin verran niitä asioita, joita voimme tehdä vasta sitten kun L on Suomessa. Esimerkiksi EU-kansalaisen rekisteröinti Migrissä (nettisivut ainakin ovat asian suhteen täysin sekavat?!), mahdollinen SIM-kortti puhelimeen (prepaid vai kk-maksu, saako omiin nimiin laskua vai miten kannattaa hoitaa?), kirjastokortti, joukkoliikenteen matkakortti.. Yllättävän vähän näistä löytyy netistä mitään tietoa valmiiksi, miten käytännössä asiat hoidetaan. Täytyy siis koettaa muistaa kirjata itse ylös myös, miten saadaan asiat sujumaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haastattelu

Meille on pidetty molempien järjestöjen toimesta haastattelut, joihin olemme olleet yhteydessä. Toisen haastattelu oli puhelimitse ja toisen taas videopuheluna, koko perhettä haastatellen. Kokemukset olivat suurinpiirtein samanlaiset molemmista haastatteluista, mutta kyllä videopuheluhaastattelusta jäi parempi fiilis. Ennen videohaastattelua etenkin jännitti koko perhettä kovasti, kuopus varsinkin mietti, uskaltaako kameran eteen tulla. Lopulta kaikki uskalsivat kameran edessä olla, ja lapset jopa jutella haastattelijalle.  Mitä haastattelussa sitten on käyty läpi?  Ensin on kerrottu järjestöstä ja kiitelty mielenkiinnosta. On kuvailtu, miten haastattelija itse on ajautunut vapaaehtoishommiin vaihtareiden pariin ja mitä muuta on tehnyt, miten monta vaihtaria kotona ollut. Meiltä on sitten kyselty, että miten päätimme hakemuksen lähettää, ja toisaalta myös sitä, onko koko perhe tässä prosessissa mukana, sillä se on ehdottoman tärkeää tulevaisuutta varten. Lapsilta meillä kysyttiin, mill

Meille vaihtari?

Olen haaveillut vaihto-oppilaan isäntäperheenä olemisesta lähes 10 vuotta - siitä asti kun omat lapset syntyivät. Mies ei ole ollut ensimmäisinä vuosina niin lämmennyt asialle, mutta tänä vuonna viimein alkoi hänkin lämpeämään. Osansa teki myös se, että lasten kaveriperheellä on ollut vaihto-oppilas kuluneen lukukauden, ja myös lapset ovat innostuneet asiasta. Niinpä aloitimme näin koronakeväänä 2020 projektin ’meille vaihtariksi?’ Perheemme asuu pääkaupunkiseudulla omakotitalossa. Meitä on vanhempien lisäksi 8- ja 9-vuotiaat lapset sekä koiria. Kotona tilaa on pienillä järjestlyillä yhdelle lisää, ja olemmekin aloittaneet pohdinnan siitä, minkälainen vaihtari meille sopisi. Lapset äänestivät tyttöä, ja tytön tulee osata myös englantia ennenkuin oppii suomen kielen.  Meille muuttavan tulee myös pitää eläimistä ja näin ollen ei voi olla koirille tai hamstereille allerginen. Luonto on meille perheenä tärkeä, joten mitä paremmin viihtyy luonnossa, niin sitä paremmin viihtyy